Снимка Булфото, архивОрганизаторите от Граждани на град Варна се обявиха в

...
Снимка Булфото, архивОрганизаторите от Граждани на град Варна се обявиха в
Коментари Харесай

Варненци излязоха с отворено писмо с искане за предсрочно прекратяване на мандата на Гешев

Снимка Булфото, списък

Организаторите от „ Граждани на град Варна ” се оповестиха в поддръжка на настояването на Съюза на съдиите в България за пускане на процедура по предварително преустановяване на мандата на основния прокурор Иван Гешев. Това оповестиха в изказване Отвореното писмо е било подписано от 140 жители, предава

В изказването, адресирано до Висшите магистрати се споделя още, че варненци се надяват писмото им да бъде прегледано на идният им Пленум плануван за 22 октомври 2020 година, защото то въплъщава волята на подписалите го по-долу жители на град Варна.

Текстът на отвореното писмо гласи:
Навярно в никакъв случай до в този момент в практиката на Висш съдебен съвет не се случвало сходно нещо, а точно към Вас да бъде отправяно Отворено писмо от жители, още по-малко същото да бъде докладвано и прегледано на Пленум на висшия орган, само че обстановката в страната го постанова.
Изправени сме пред една неуместна обстановка да се желае оставката на определения от вас /настоящия ВСС/ основен прокурор на Републиката и тази оставка да се желае от жителите, от народа на този основен прокурор и този Висш съдебен съвет, чийто глас не може да бъде чут, към този момент 100 дни.
Безпрецедентно в историята на страната ни, ние, жителите, се обръщаме към вас с вярата да бъдем чути.
Мнението на жителите от страната за избора на този основен прокурор е ноторно прочут факт още от началото на процедурата по номиниране, избор и назначение.
Опасенията, които обществото имаше още тогава /преди съвсем година/, през днешния ден се поддържаха с голям брой обстоятелства - както по отношение на персоналните, по този начин и по отношение на професионалните качества на господин Гешев.

Изразяваме своята поддръжка към апела на Съюза на съдиите в България за пускане на процедура по предварително преустановяване на мандата на основния прокурор Иван Гешев.

Това се постанова, тъй като считаме, че с дейностите, бездействията и държанието си, господин Гешев урони престижа на юридическата специалност, още повече на фигурата на Главен прокурор – стожерът на върховенството на закона, съблюдаващ и защитаващ правовия ред, правата на жителите и на страната.
1. Нима е възможно Главният прокурор да не знае и да не може да формулира разделянето на управляващите по Конституция /върховният акт на страната/?

2. Нима е обикновено основният прокурор да се възприема, като „ инструмент на Бога “?

3. Нима е обикновено, намерено и със удовлетворение, да наскърбява български жители още като претендент в следния откъс: " С следващото си изказване против самостоятелната правосъдна власт, бранейки обвинените си сътрудници, политикът Радев се подреди до Черепа и останалите олигарси на Прехода, ограбили живота нацяло потомство българи. Ние, прокурорите, оставаме на страната на народа! "

4. " Прокуратурата застава зад законосъобразните дейности на Министерство на вътрешните работи против провокациите на платени агитки на Черепа и други олигарси. Няма да позволим нарушение на конституционно открития ред от лица от престъпния контингент. Благодаря на всички служители на реда, които пазят жителите! ", написа по-късно трети туит Иван Гешев.

5. Нима ще възприемете основният прокурор да изземва функционалностите на изпълнителната власт?

6. Нима е обикновено прокуратурата да се трансформира на жълта медия, изнасяйки пикантерии от следствието?

7. Нима е обикновено жителите да бъдат подлагани на напън, да бъдат репресирани и у същите да бъде възбуждан състоятелен боязън за живота и здравето им, и то в страна - членка на Европейския съюз?

8. За гореизложеното и за неналичието на самосезиране по съществени тематики и въпроси, повдигнати от обществото в последните месеци, същото това общество желае освен да получи отговори, само че и с право, при липса на активност по запазване на върховенството на закона, желае и неговата оставка.

Дами и господа магистрати, като членове на Висш съдебен съвет, вие би трябвало да сте най-висшите и почитани адвокати в България. Ето за какво, обръщайки се към вас, ви молим да подкрепите настояването за оставка на господин Гешев като Главен прокурор на Република България и да поправите грешката си с неговото избиране, като отървете магистратурата от това срамно леке, което ѝ лепна господин Гешев.

Защото ние ви упрекваме, че допуснахте за една година да се случи най-голямото проваляне в правовата страна с избора на този основен прокурор.

Поради тези аргументи и заради това, че вие имате нужните пълномощия да го извършите, се обръщаме към Вас с зов да надмогнете вашите персонални пристрастия и като едни същински и достолепни магистрати да дадете действителна оценка на дейностите и работата на Главния прокурор Гешев и, според закона, да предприемете процедура по предварителното преустановяване на мандата му.

Прилагаме, събрани към актуалното Отворено писмо подписи на жителите застанали зад него и представляващи неразделна част от същото ”.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР